500 g śledzi z zalewy octowej
3 łyżki musztardy sarepskiej
3 łyżki musztardy francuskiej
3 łyżki octu winnego (jabłkowego)
3 z łyżki cukru
pół szk oleju
pęczek kopru
Musztardę wymieszać w naczyniu z octem i cukrem, ucierać jak majonez dodając po łyżce olej aż do zużycia, na koniec dodajemy posiekany koperek i pokrojone w kostkę śledzie. Mieszamy i przekładamy do salaterki, przed podaniem na kilka godzin odstawić do lodówki.
Ależ bym zjadła, uwielbiam śledzie ;)
OdpowiedzUsuńTe możesz robić śmiało :) i dużo.. są wspaniałe !!
UsuńJa tak samo, uwielbiam śledzie :) Nie probowałam jeszcze nigdy w sosie musztardowym.
OdpowiedzUsuńPolecam je z czystym sumieniem :) są wyśmienite, mam juz zamówienie na nie, na święta :)
UsuńNIgdy wcześniej ich nie jadłam, wyglądają pysznie. Zainteresowanych zapraszam również do obserwowania bloga https://pigulagotuje.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń