pół op makaronu tagliatelle
1/4 dyni hokkaido
pół cebuli
2 ząbki czosnku
1 pierś z kurczaka
2 łyżki pesto z bazylii lub rzeżuchy
sól
pieprz
oregano
pieprz ziołowy
ser parmezan lub podobny
oliwa do smażenia
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy.
Dynię kroimy w kostkę, mięso również w kostkę, cebulę siekamy drobno. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy czosnek, dodajemy cebulę i za chwilę mięso, po 4 min dynię i smażymy aż wszystko zacznie się rumienić. Przykrywamy pokrywką i dusimy kilka minut. Dodajemy pesto, mieszamy i doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy makaron i podgrzewamy potrawę.
Na talerzu posypujemy serem.
Uwielbiam jesień, mi.in właśnie za dynie. Kocham i hokkaido i piżmową i makaronową <3
OdpowiedzUsuń