1 kg buraków
1 machewka
pietruszka
cebula
1 szkl wywaru z gotowanych grzybów
0,5 l zakwasu z buraków
sól
pieprz czarny
cukier
ocet jabłkowy
listek laurowy
ziele angielskie
2 łyżki ciemnego oleju rzepakowego
1/4 cebuli
natka pietruszki
Buraki ugotować dzień wcześniej, wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zasypać cukrem, 3-4 łyżki i dodać 2 łyżki octu, wymieszać i odstawić.
Do garnka wlać ok 4 l wody, włożyć włoszczyznę listek laurowy i ziele angielskie. Gotować na bardzo wolnym ogniu kolejne ok 30 min. Wyjąć włoszczyznę dodać buraczki i zakwas, wywar z grzybów i zagotować ponownie. Gotować ok 10 min. Odcedzić przez gęste sito. Na patelni przysmażyć drobno posiekaną cebulkę na oleju rzepakowym ciemnym i dodać do barszczyku. Doprawić do smaku pieprzem, solą, cukrem i octem jabłkowym. Posypać natką pietruszki.
Przed podaniem barszczyk podgrzewać pilnując by się nie zagotował.
Podajemy z uszkami, pasztecikami lub krokietami.
Śliczny kolor ma ten barszczyk :)
OdpowiedzUsuń