1 op ciasta francuskiego
500 g grzybów świeżych lub mrożonych
pół cebuli
olej do smażenia
sól
pieprz
majeranek
estragon
1 jajko
4 łyżki bułki tartej
Grzyby mielimy np przy pomocy robota razem z cebulą. W głębokiej patelni dusimy grzyby bez przykrycia aż odparuj cały płyn , doprawiamy do smaku i studzimy. Dodajemy jajko i bułę tartą , mieszamy.
Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy całe naszą pastą grzybową. Tniemy przy pomocy radełka w trójkąty o boku ok 6x23x23 cm Zwijamy je w małe ruloniki zaczynając od boku 6 cm , Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok 30 min temp 210 st.
Barszczyk
1-2 buraki ugotowane lub upieczone
1 szkl zakwasu z buraków
wywar ryby lub rosół ok 2l.
sól
pieprz
listek laurowy
1 cebula
3-4 grzybki
ziele angielskie
cukier
ocet jabłkowy
Buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach i zasypujemy 1 łyżką cukru oraz dodajemy 1 łyżkę octu. Odstawiamy na kilka godzin. Wywar przygotowujemy w garnku, dodajemy listek laurowy , ziele angielskie , grzybki uprzednio namoczone i cebulę przekrojoną na kawałki. Gotujemy ok 10 min. Dodajemy buraki i gotujemy kolejne 10 min. Odcedzamy barszczyk do drugiego garnka i dodajemy zakwas oraz doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.