500 g wołowiny rosołowej
porcja rosołowa z kurczaka lub kawałek kaczki
marchewka
pietruszka
seler
por
sól
pieprz
ziele angielskie
listek laurowy
cebula
natka pietruszki i kperek
W garnku nastawiamy wodę, ok 4l. wkładamy jarzyny i doprowadzamy do wrzenia, tedy wkładamy mięso (do wrzątku , gdyż wtedy nie wydziela ono krwi i nie trzeba zbierać szumowin) Gotujemy bardzo długo na wolnym ogniu aż mięso będzie miękkie .. ok 3 godziny.
W tym czasie gotujemy kilka ziemniaków w całości lub tradycyjnie makaron.
Przed podaniem pokrojone ziemniaki zalewamy rosołem i dodajemy na talerz jarzyny i porcję mięsa. Posypujemy natką pietruszki i koperkiem.
Rosół z ziemniakami to potrawa z kresów , moja babcia taki często gotowała i bardzo wszystkim smakował .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.