1 kg kapusty kiszonej
500 g mięsa wieprzowego z kością (mogą być żeberka -trójkąt)
300 g kiełbasy wiejskiej tradycyjnej Hańderek
listek laurowy
ziele angielskie
szczypta kminku
1 marchewka
1 cebula
1 słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego
natka pietruszki
sól
pieprz
pieprz ziołowy staropolski
Kapustę płuczemy i odciskamy, zalewamy wodą gotujemy i sprawdzamy kwaśność , kiedy jest bardzo kwaśna woda odlewamy całą i dodajemy nową ponad kapustę ok 10 cm dodajemy przekrojone kawałki mięsa i przyprawy i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Gotujemy do miękkości mięsa. Wyjmujemy oddzielamy od kości i rozdrabiany po czym ponownie dodajemy do kapuśniaku. Kiełbasę Hańderek kroimy w plasterki i dodajemy do kapuśniaku (będzie jeszcze smaczniejszy kiedy przysmażymy kiełbasę z cebulą). Pod koniec dodajemy koncentrat i przyprawiamy do smaku. Jeszcze chwilkę gotujemy. Posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.