ciasto
1 szkl mąki pszennej tortowej
0,5 szkl mąki krupczatki
125 g masła
2 żółtka
szczypta soli
szczypta proszku do pieczenia
2 budynie waniliowe
3/4 l mleka
6 łyżek cukru
maliny ok 400 g
2 galaretki malinowe
Ciasto zagniatamy i wyklejmy dno tortownicy . Podpiekamy ok 15 min . w temp 180st
Budyń gotujemy z cukrem. Trochę malin posypujemy na cieście, oblewamy budyniem i pieczemy ok 20 min. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Maliny wkładamy do naczynia, dolewamy wody tyle by było z owocami 1 litr i gotujemy , od zagotowania wystarczy chwilka. Zdejmujemy z ognia i dodajemy galaretki. Przestudzone wylewamy na wystudzone juz ciasto i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Ja poczekam aż dojrzeją malinki w moim ogrodzie, ale przepis zapisuję :D
OdpowiedzUsuńPani to ma talent do pieczenia! Pysznie wygląda to ciacho :)
OdpowiedzUsuńMmmm! Wygląda obłędnie! :) Przymierzałam się właśnie do zrobienia jakiegoś ciasta i akurat ten przepis - idealnie!
OdpowiedzUsuńPyszny przepis! Akurat na wiosenne pieczenie ;)
OdpowiedzUsuń