SKŁADNIKI:
1 filet z kurczaka
dwie duże garści rukoli
dwie duże garści roszponki
1 pomarańcza
garść winogron (drobne, zielone)
garść posiekanych orzechów włoskich
łuskane pestki dyni
sos:
3 łyżki miodu
1-2 łyżki musztardy
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
sok z połowy pomarańczy
Składniki sosu mieszamy, możemy doprawić solą i pieprzem
(niekoniecznie). Filet z kurczaka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, nacinamy
i układamy na rozgrzanej patelni grillowej polewając sosem. Grillujemy z każdej
strony co jakiś czas polewając.
Ugrillowane odkładamy do ostygnięcia. Resztę sosu pozostawiamy do
polania sałatki.
Rukolę i roszponkę opłukujemy, rwiemy i układamy na dużym
talerzu/półmisku. Kurczaka kroimy na małe kawałki i układamy. Pomarańczę
obieramy (najlepiej nożem, aby pozbyć się całego albedo (białej części) i
ostrym nożem filetujemy, by pozostawić
czyste cząstki samego miąższu. To, co nam zostanie można spokojnie wycisnąć do
sosu. Układamy na kurczaku. Na środek wykładamy winogrona i polewamy całość
sosem. Siekamy orzechy i pestki dyni a następnie posypujemy po sałatce.
Dzisiaj zrobiłam i mega pyszna, wszystkim bardzo smakowała 😊 dziękuję za przepis! 🖤
OdpowiedzUsuńPs. Jeszcze tylko muszę się tak nauczyć obierać pomarańcze.. 😏