3 l wody
0,5 l octu
4 łyżki soli
4 łyżki cukru
przyprawy
koper
chrzan
czosnek
ziele angielskie
listek laurowy
gorczyca biała
marchewka w plasterkach
Ogórki myjemy i układamy ciasno w słoikach, dodajemy przyprawy (gałązkę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, 2-3 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy , pół łyżeczki gorczycy białej i kilka krążków marchewki)
Wodę gotujemy z solą octem i cukrem, lekko przestudzoną zalewamy ogórki, zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 min. Po wyjęciu odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.
0,5 l octu
4 łyżki soli
4 łyżki cukru
przyprawy
koper
chrzan
czosnek
ziele angielskie
listek laurowy
gorczyca biała
marchewka w plasterkach
Ogórki myjemy i układamy ciasno w słoikach, dodajemy przyprawy (gałązkę kopru, kawałek chrzanu, ząbek czosnku, 2-3 ziarna ziela angielskiego, listek laurowy , pół łyżeczki gorczycy białej i kilka krążków marchewki)
Wodę gotujemy z solą octem i cukrem, lekko przestudzoną zalewamy ogórki, zakręcamy i pasteryzujemy ok 20 min. Po wyjęciu odwracamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.
Dawno nie robiłam ogórków.
OdpowiedzUsuńSezon na ogórki jeszcze trwa, więc warto zrobić przetwory na zimę :)
OdpowiedzUsuń