makaron rurki długie
1 jajko
na sos
500 g mięsa mielonego
1 cebula
3 pomidory
1 papryka
2 ząbki czosnku
150 g cukinii
sól
pieprz
szczypta cynamonu
majeranek
oregano
hyzop
tłuszcz do smażenia
sos beszamelowy - podstawowy
2 łyżki masła
2 łyżki maki
1.5 szklanki mleka ( lub mleka i śmietany)
Sposób wykonania:
Tłuszcz umieszczamy w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuszczamy
Rozsypujemy mąkę na płynny tłuszcz i mieszamy trzepaczką, aż nam się składniki połączą.
Nie smażymy i nie przyrumieniamy, tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę
wlewamy część mleka. Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nam nie powstała jedna wielka klucha.Cały czas mieszając , podgrzewamy na małym ogniu. Pod wpływem temperatury sos się nam zagęszcza.Wlewamy więc następną porcję mleka i znowu podgrzewamy mieszając.Powtarzamy tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany. Teraz doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką muszkatałową.
gdyby nam jednak powstały kluski możemy sos jeszcze uratować blenderem lub mikserem
W głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy kolejno, posiekaną cebulę i czosnek, przysmażamy, następnie mięso mielone i mieszamy rozdrabniając je by nie zbiło się w duże grudki. Potem dodajemy pomidory, paprykę, cukinię i przyprawy. Dusimy pod przykryciem ok pół godziny od czasu do czasu mieszając.
Makaron gotujemy al'dente odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i zostawiamy na chwilę na durszlaku. Po ok 15 min przekładamy makaron do miski, wbijamy jajko i mieszamy ręcznie by makaron się dokładnie pokrył jajkiem.
W wysokim naczyniu żaroodpornym lekko natłuszczonym, układamy warstwami, makaron, sos boloński, sos beszamelowy (cieniutko), makaron, sos boloński, sos beszamelowy (cieniutko) makaron i reszta sosu bolońskiego. Wierzch można posypać żółtym serem i zapiekamy ok 40-50 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.