ciasto
1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl krupczatki
125 g masła
2 żółtka
szczypta soli
0,5 szkl cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
nadzienie
500 ml owoców mieszanych - agrest, porzeczki białe, czerwone
250 g twarogu półtłustego
0,5 szkl mleka
0,5 szkl cukru
cukier waniliowy
2 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na ciasto zagniatamy i wylepiamy nim formę do tarty, rozmiar uniwersalny (duża)
Składniki na masę wkładamy do kubka blendera i rozbijamy na jednolitą masę o konsystencji śmietany.
Ciasto podpiekamy w formie w temp 180 st przez 14-15 min. Wyjmujemy z piekarnika. Na ciasto równomiernie wysypujemy umyte owoce i polewamy masą serową. Wkładamy do piekarnika na 23-25 min.
Gotową tartę studzimy i dekorujemy świeżymi owocami.
Pysznie wygląda ta tarta! Koniecznie muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki, kojarzą mi się w pełnią lata i piękną pogodą za oknem :)
OdpowiedzUsuńBajecznie wygląda ta tarta! muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę ma Pani talent kulinarny. Ładniejsza niż z cukierni!
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda i z pewnością równie dobrze smakuję. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuń