1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki graham
125 g masła
2 żółtka
szczypta proszku do pieczenia
masa serowa
200 g sera góralskiego bundz
2 białka
pół szkl mleka
50 g sera żółtego lub oscypka
sól
pieprz
200 g kurek
masło do smażenia
1 ząbek czosnku
1 mała papryczka chili
Ciasto zagniatamy i wyklejamy nim formę do tarty.
Sery mleko i przyprawy razem z białkami wkładamy do kubka blendera i miksujemy.
Kurki płuczemy pod bieżącą wodą, lekko siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek papryczkę i kurki, smażymy do odparowania płynu do smaku solimy i pieprzymy.
Spód tarty podpiekamy w piekarniku w temp 190 st przez 14 min.
Na podpieczonym spodzie rozkładamy przysmażone kurki i zalewamy masą serową.
Zapiekamy ok 20-25 min
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.