1 dynia hokkaido
1/3 szkl kaszy bulgur ( z domieszką makaronu vermicelli)
1 pierś z kurczaka (połówka)
50 g cebuli
sól
pieprz
oregano
hyzop
tłuszcz do smażenia
chili w płatkach
50 g żółtego sera
Dynię hokkaido myjemy, odcinamy równo kółko od korzonka i wyrażamy łyżką gniazdo nasienne.
Kaszę bulgur razem z makaronem gotujemy w osolonym wrzątku i pozostawiamy na 10 min pod przykryciem. Pierś z kurczaka kroimy w małe plasterki i razem z posiekaną cebulą smażymy przyprawiając solą i ziołami.
Kaszę wkładamy na dno dyni i uklepujemy, posypujemy 1/4 żółtego sera i wkładamy całe mięso razem z cebulką ciasno układając. Posypujemy resztą sera i szczyptą oregano, wkładamy do kamionkowej miski lub naczynia żaroodpornego i zapiekamy ok 30-35 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.