600-700 g mięsa wieprzowego (może być pół na pół z wołowym)
1 duża cebula
1 puszka czerwonej fasoli
1 lampka wina czerwonego
pół puszki kukurydzy
2 marchewki
2 ząbki czosnku
5 pomidorów
smalec do smażenia
listek laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
sól
pieprz
chili
oregano
hyzop
bazylia
natka pietruszki
W głębokiej patelni lub rondlu rozpuszczamy tłuszcz. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy mięso również pokrojone w kostkę, smażymy aż do odparowania płynu po czym gasimy najpierw winem a następnie dodajemy dodajemy do niego pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę i marchewkę pokrojoną w drobną kostkę oraz przyprawy. Gotujemy pod przykryciem, na wolnym ogniu często mieszając aż mięso będzie miękkie. Następnie dodajemy fasolę i kukurydzę i gotujemy jeszcze kilkanaście minut.
A miałam zrobić fasolkę po bretońsku! Chili lepsze!
OdpowiedzUsuńfajny przepis, musi być pyszne
OdpowiedzUsuń