200 g ryżu
500-600 ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki soku z cytryny
3 jabłka
2 łyżeczki roztopionego masła
2 łyżeczki cynamonu
do podania: śmietana + cukier
2 łyżeczki cynamonu
do podania: śmietana + cukier
PRZYGOTOWANIE:
Mleko zagotowujemy z masłem, cukrem wanilinowym i cukrem, wsypujemy ryż i gotujemy do miękkości (jeśli ryż “wypije” całe mleko, można dolać więcej). Ugotowany ryż przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy jabłka - obieramy i kroimy cienko, mieszamy z cynamonem (jeśli nie są wystarczająco słodkie można dosypać łyżeczkę cukru) i roztopionym masłem.. Ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego lub kokilek, na wierzchu układamy jabłka z cynamonem i przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Przed podaniem mieszamy kwaśną śmietanę z cukrem i wykładamy na jabłka.
Mniam! Uwielbiam jabłka z cynamonem, ale takiego przepisu jeszcze nie próbowałam! Wygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńA jakie pyszne...! :)
Usuń