Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

3 października 2018

Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem

SKŁADNIKI:


200 g ryżu
500-600 ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżeczki soku z cytryny

3 jabłka
2 łyżeczki roztopionego masła
2 łyżeczki cynamonu

do podania: śmietana + cukier

PRZYGOTOWANIE:
Mleko zagotowujemy z masłem, cukrem wanilinowym i cukrem, wsypujemy ryż i gotujemy do miękkości (jeśli ryż “wypije” całe mleko, można dolać więcej). Ugotowany ryż przykrywamy i odstawiamy na 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy jabłka - obieramy i kroimy cienko, mieszamy z cynamonem (jeśli nie są wystarczająco słodkie można dosypać łyżeczkę cukru) i roztopionym masłem.. Ryż przekładamy do naczynia żaroodpornego lub kokilek, na wierzchu układamy jabłka z cynamonem i przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut. Przed podaniem mieszamy kwaśną śmietanę z cukrem i wykładamy na jabłka.


2 komentarze:

  1. Mniam! Uwielbiam jabłka z cynamonem, ale takiego przepisu jeszcze nie próbowałam! Wygląda zjawiskowo :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...