Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

30 listopada 2018

Fizoły


Fizoły są potrawą góralską wigilijną 

300 g fasoli Piękny Jaś
100 g suszonych śliwek
kopiasta łyżka masła
1 łyżka mąki
150 ml śmietany
łyżka miodu
sól
pieprz

Fasolę moczymy przez całą noc. Dotujemy do miękkości (wody nie odlewamy, ma przykrywać fasolę) dodajemy śliwki i gotujemy. w Międzyczasie robimy z masła zasmażkę, którą po zdjęciu z ognie mieszamy ze śmietaną i dodajemy do fasoli. Mieszamy i doprawiamy  solą, pieprzem i miodem.


2 komentarze:

  1. Cudnie wyglądają a podejrzewam, że smakują jeszcze lepiej :) Z pewnością wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. To potrawa trochę podobna do tzw. fasoli na kwaśno,która jadłam w czasie kolacji wigilijnej u mojej teściowej w Busku.Spróbuję Twojej.Zobaczę jaka jest.Fajnie,że masz ten przepis.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...