Fizoły są potrawą góralską wigilijną
300 g fasoli Piękny Jaś
100 g suszonych śliwek
kopiasta łyżka masła
1 łyżka mąki
150 ml śmietany
łyżka miodu
sól
pieprz
Fasolę moczymy przez całą noc. Dotujemy do miękkości (wody nie odlewamy, ma przykrywać fasolę) dodajemy śliwki i gotujemy. w Międzyczasie robimy z masła zasmażkę, którą po zdjęciu z ognie mieszamy ze śmietaną i dodajemy do fasoli. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem i miodem.
Cudnie wyglądają a podejrzewam, że smakują jeszcze lepiej :) Z pewnością wypróbuję!
OdpowiedzUsuńTo potrawa trochę podobna do tzw. fasoli na kwaśno,która jadłam w czasie kolacji wigilijnej u mojej teściowej w Busku.Spróbuję Twojej.Zobaczę jaka jest.Fajnie,że masz ten przepis.
OdpowiedzUsuń