Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

19 listopada 2018

Nalewka orzechowa - korzenna



25-30 szt zielonych orzechów
1 l spirytusu
1 l przegotowanej wody
1 pomarańcza
1 cytryna
1 kg cukru
1 laskę wanilii lub cynamonu
kilka goździków do smaku

Pomarańczę i cytrynę należy wyszorować i pokroić na plastry lub ćwiartki.
Orzechy zalać wrzącą wodą, by się sparzyły.
Po godzinie zlać wodę i zalać ponownie orzechy zimną wodą. Po trzech godzinach wodę odlać, orzechy pokroić na drobne kawałki i dodać cytrynę , pomarańczę, goździki .


Zalać wszystko spirytusem i zostawić w szczelnie zamkniętym gąsiorku na trzy tygodnie.
Po tym okresie zlać nalew, zrobić syrop z 1 litra wody i 1 kg cukru i zimny połączyć z nalewem.
Przefiltrować i zlać do butelek, odstawić na co najmniej pół roku.

Syrop orzechowy na bóle brzucha 

Orzechy kroimy na kawałki ok 25 szt, zasypujemy 2-3 szklankami cukru i odstawiamy na 3 tygodnie.  Następnie zlewamy syrop i dodajemy opcjonalnie spirytus.
Taki syrop jest lepszy od kropli żołądkowych na bóle żołądkowe.

2 komentarze:

  1. Naprawdę ciekawy przepis. Czy zielone orzechy można gdzieś kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie sądzę by można było je gdzieś kupić .. Być może, ale trzeba szukać w maju, wtedy kiedy one dopiero rosną. Trzeba pytać na wsiach, tam gdzie ludzie mają drzewa orzechowe.

      Usuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...