25-30 szt zielonych orzechów
1 l spirytusu
1 l przegotowanej wody
1 pomarańcza
1 cytryna
1 kg cukru
1 laskę wanilii lub cynamonu
kilka goździków do smaku
Pomarańczę i cytrynę należy wyszorować i pokroić na plastry lub ćwiartki.
Orzechy zalać wrzącą wodą, by się sparzyły.
Po godzinie zlać wodę i zalać ponownie orzechy zimną wodą. Po trzech godzinach wodę odlać, orzechy pokroić na drobne kawałki i dodać cytrynę , pomarańczę, goździki .
Zalać wszystko spirytusem i zostawić w szczelnie zamkniętym gąsiorku na trzy tygodnie.
Po tym okresie zlać nalew, zrobić syrop z 1 litra wody i 1 kg cukru i zimny połączyć z nalewem.
Przefiltrować i zlać do butelek, odstawić na co najmniej pół roku.
Syrop orzechowy na bóle brzucha
Orzechy kroimy na kawałki ok 25 szt, zasypujemy 2-3 szklankami cukru i odstawiamy na 3 tygodnie. Następnie zlewamy syrop i dodajemy opcjonalnie spirytus.
Taki syrop jest lepszy od kropli żołądkowych na bóle żołądkowe.
Naprawdę ciekawy przepis. Czy zielone orzechy można gdzieś kupić?
OdpowiedzUsuńNie sądzę by można było je gdzieś kupić .. Być może, ale trzeba szukać w maju, wtedy kiedy one dopiero rosną. Trzeba pytać na wsiach, tam gdzie ludzie mają drzewa orzechowe.
Usuń