pół opakowania makaronu spaghetti
500 g mięsa mielonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
koncentrat pomidorowy
szczypta wędzonej papryki
sól
pieprz czarny
pieprz ziołowy staropolski
oregano
bazylia
100 g pieczarek
150 g sera żółtego
1 jajko
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy, płuczemy zimną wodą i odstawiamy na cedzaku.
Patelnię zwilżamy tłuszczem i przysmażamy drobno posiekaną cebulę z czosnkiem.
Dodajemy mięso i podlewamy odrobiną wody ok pół szkl, w tym czasie rozgniatamy wszystkie grudki mięsa (z wodą pójdzie prościej a woda później wyparuje) smażymy mięso przez kilkanaście minut, następnie dodajemy drobno posiekane pieczarki (pozostawiając 4 szt do formy) Dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze ok 10 min trzymamy na ogniu.
Zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski do przestygnięcia.
W tym czasie do makaronu wbijamy jajko i mieszamy. Do przestudzonego sosu ścieramy 100 g sera żółtego i mieszamy.
Przygotowujemy natłuszczoną formę na babkę (silikonową). Na dnie układamy kilka plasterków pieczarek, cienką warstwę makaronu, grubą warstwę sosu, następnie znów makaron i po bokach znów upychamy plasterki pieczarek. Kolejna warstwa sosu i przykrywamy makaronem. Na koniec posypujemy żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ok 190 st na 30-40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.