ciasto
1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki graham Młynomag
pół kostki margaryny palma
pół łyżeczki soli
2 żółtka
nadzienie
50 g sera żółtego do posypania
500 g brukselki
100 g szynki w plastrach
krem serowy
1 kostka twarogu półtłustego
2 łyżki śmietany
sól
pieprz
pół szkl mleka
50 g mozzarelli (z bloku)
4-5 kawałków pomidora suszonego z oliwy
1 łyżka oliwy (zalewy od pomidorów)
Brukselkę oczyszczamy i gotujemy w wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy.
Ciasto zagniatamy dodając mąkę graham z Młynomagu i wyklejamy formę do tarty w rozmiarze standardowym. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp 200 st przez 14 min.
Składniki kremu serowego wkładamy do kubka blendera i blendujemy na jednolitą masę.
Podpieczony spód cienko smarujemy masą serową i układamy szynkę a na niej ołówki brukselki.
Oblewamy resztą kremu i wygładzamy.
Wierzch posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok 40 min .
Zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę smacznie! Chociaż zmieniłabym brukselkę na zwykłą kapustę :)
OdpowiedzUsuń