6 jajek
300 g cukru
250 g margaryny
500 g mąki
250 ml mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
2 łyżki syropu amaretto
4 łyżki kakao
Żółtka z margaryną i cukrem ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao oraz mleko. Kiedy ciasto jest już gładkie ubijamy białka i i mieszamy delikatnie. Ciasto wykładamy do tortownicy i pieczemy w temp 180 st ok godzinę.
Masa czekoladowa i amaretto
3 budynie waniliowe
700 ml mleka
2 kostki masła
1,5 szkl cukru pudru
3 łyżki kakao
2-3 łyżki syropu amaretto
sok z połowy cytryny
Budyń gotujemy na mleku według podanego przepisu, okrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy masło z cukrem i po łyżce dodajemy wystudzony budyń. dajemy sok z cytryny i rozdzielamy masę 3/5 do jednej miski i 2/5 do drugiej. Do większej ilości dodajemy kakao i łyżkę syropu amaretto ucieramy ponownie. Do mniejszej dodajemy tylko syrop amaretto i również ucieramy.
Ciasto przekrawamy na 4 placki .. (zdarza się ze ten rodzaj ciasta wyrośnie nam na kopiec więc to odcinamy ;) można zjeść do kawki osobno) Kilka łyżek czekoladowej masy wkładamy do rękawa cukierniczego z tylką ozdobną. Równe placki układamy na paterze i rozkładamy masę na przemian (bez nasączania ponczem) wyrównujemy i przekładamy, wierzch smarujemy juz cienko białą masą, boki można posypać posypką a dookoła torcika układamy rozetki przy pomocy rękawa cukierniczego.
2 kostki masła
1,5 szkl cukru pudru
3 łyżki kakao
2-3 łyżki syropu amaretto
sok z połowy cytryny
Budyń gotujemy na mleku według podanego przepisu, okrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. Ucieramy masło z cukrem i po łyżce dodajemy wystudzony budyń. dajemy sok z cytryny i rozdzielamy masę 3/5 do jednej miski i 2/5 do drugiej. Do większej ilości dodajemy kakao i łyżkę syropu amaretto ucieramy ponownie. Do mniejszej dodajemy tylko syrop amaretto i również ucieramy.
Ciasto przekrawamy na 4 placki .. (zdarza się ze ten rodzaj ciasta wyrośnie nam na kopiec więc to odcinamy ;) można zjeść do kawki osobno) Kilka łyżek czekoladowej masy wkładamy do rękawa cukierniczego z tylką ozdobną. Równe placki układamy na paterze i rozkładamy masę na przemian (bez nasączania ponczem) wyrównujemy i przekładamy, wierzch smarujemy juz cienko białą masą, boki można posypać posypką a dookoła torcika układamy rozetki przy pomocy rękawa cukierniczego.
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mojego bloga! :-)
W życiu bym nie zrobiła takiego cudownego tortu. To jest nieosiągalne dla mnie. A są takie artystki ,które umieją,jak widać....
OdpowiedzUsuńDo masy 2 kostki masła to znaczy że 2 po 200g czy dwa kawałki
OdpowiedzUsuńTo duży tort, ale mozna zrobic mniej masy z tylko 2 budyni i jednej kostki masła. Powinno wystarczyć.
Usuń