3 jajka
200 ml gryczanego piwa
400 g mąki pszennej
150 g cukru
220 g miodu
180 ml oleju roślinnego
1 łyżka ciemnego kakao
3 łyżki przyprawy korzennej do piernika
1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej
Piwo przelać do rondelka, dodać miód i podgrzać, odstawić do ostygnięcia.
W misce wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę przyprawę korzenną.
Mikserem ubić jajka z cukrem, stopniowo wlewać piwo z miodem oraz olej, następnie dodawać do masy składniki sypkie. Masę wylać do wyłożonej pergaminem blaszki.
Piec 50-55 minut w temp 175 st do suchego patyczka.
ciasto do dużej keksówki lub prostokątnej blaszki 20x30
Po wystudzeniu piernik przełożyłam powidłami i oblałam polewą czekoladową.
Inspiracją tego piernika był piernik Agaty z bloga Wanilia i kardamon
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.