1.5 kg szynki
1,5 kg łopatki z przerostami
1.5 kg karczku
1,5 kg podgardla
peklosól dokładnie odmierzyć 17g/kg
1,5 główki czosnku
500 ml wody
pieprz ziołowy 1 łyżka
pieprz czarny 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
gorczyca biała 1 łyżka
Mięso kroimy w niewielką kostkę i mieszamy tylko z solą. Wkładamy do pojemnika i w lodówce przechowujemy przez dobę, lub dwie.
Przygotowujemy jelita, płuczemy je w letniej wodzie i sprawdzamy czy są całe i wystarczająca ilość.
Mielimy mięso przez maszynkę, Ja wszystko mielę na oczkach 8mm.
Czosnek z przyprawami i wodą wkładam do blendera i wszystko razem mielę.
Dodaję do mięsa i mieszam od 30 do 50 min. Mięso powinno być kleiste.
Nadziewamy kiełbasę i rozwieszamy do osuszenia.
Wędzimy ok 6 godzin w temp 55-60 st. Pod koniec przez godzinę podnosimy temperaturę do 80 st i podpiekamy.
Ale pyszna kiełbaska Reniu:)
OdpowiedzUsuń