4 jajka
4 łyżki cukru
4 łyżki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
masa
pół szkl mielonych orzechów laskowych
100 ml mleka
pół szkl cukru pudru
125 g masła
kilka kropel soku z cytryny
1 łyżka wódki
2 łyżeczki kakao
Jajka z cukrem ubijamy do rozpuszczenia cukru, dodajemy proszek do pieczenia mąkę i kakao. Ubijamy jeszcze ok 5 min, Wylewamy na dużą blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy w temp 180 st przez 10 min.
Wyjmujemy roladę na ściereczkę, zdejmujemy papier i zwijamy ze ściereczką w rulon.
Odkładamy do wystudzenia.
Zmielone orzechy, zalewamy wrzącym mlekiem. Studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo orzechy i doprawiamy masę sokiem z cytryny, kakao i alkoholem.
Masą przekładamy roladę i zwijamy ponownie. Dekorujemy polewą czekoladową i kolorowymi posypkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.