SKŁADNIKI:
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 czerwona papryka
3 pomidory
1 średnia cebulka
200g przecieru pomidorowego
sól, pieprz
bazylia
czosnek
1 suszona papryczka chilli
3 jajka
masło do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Cebulkę siekamy drobno, podsmażamy na odrobinie masła. Mięso podsmażamy, dodajemy cebulkę i chwilę dusimy. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa, następnie kroimy paprykę i dusimy wszystko razem 15-20 minut. Dolewamy przecier pomidorowy i dosypujemy przyprawy (papryczkę chilli kroimy na mniejsze kawałki) i posiekany czosnek. Dusimy jeszcze 10 minut a następnie podnosimy pokrywkę, aby płyn odparował. Gdy sos stanie się gęsty wybijamy na wierzch delikatnie jajka i przykrywamy - trzymamy na ogniu aż białko się zetnie. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Interesujący pomysł na szybkie danie :-) Na pewno warto wypróbować przepis :-)
OdpowiedzUsuńWarto warto, przepyszne i szybkie danie :)
UsuńNiedawno poznałem to danie i muszę przyznać, że jest naprawdę pyszne! Muszę spróbować tej wersji :)
OdpowiedzUsuńWersji jest tyle, ile gotujących :) Warto wypróbować wiele kombinacji! My uwielbiamy :)
Usuń