Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

27 maja 2019

Tarta z burakiem naciowym (boćwiną), twarogiem i podsuszaną kiełbasą


ciasto
1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki graham
125 g masła
1 jajko
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru

nadzienie
duża garść liści z buraka naciowego
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
200 g twarogu
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia

polewa
150 g śmietany 18 %
1 jajko
garść tartego żółtego sera
ok 50g

dodatkowo
100 g podsuszanej kiełbasy wiejskiej
100 g sera żółtego

Opłukane liście buraka siekamy, na patelni rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu, może być olej.
Podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy pokrojone liście i smażymy aż do wyparowania całego soku który puszczą warzywa.
Po wystudzeniu dodajemy rozkruszony twaróg i doprawiamy solą i pieprzem.

Śmietanę z jajkiem i żółtym serem blendujemy i doprawiamy do smaku

Ciasto zagniatamy i wyklejamy nim formę do tarty (rozmiar standard) podpiekamy ok 14 min w temp 180 st.
Na podpieczonym spodzie wykładamy zieleniną z twarogiem, polewamy polewą śmietanowo serową. Wierzch posypujemy startym serem i układamy cienkie plasterki kiełbasy.
Wstawiamy do piekarnika na ok 30 min w temp 180 st.




2 komentarze:

  1. Całkowicie inny przepis na tartę z wykorzystaniem botwinki. Więcej składników, na pograniczu omletu. Fajna inspiracja.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...