Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

21 czerwca 2019

Tarta z kurkami i kurczakiem


ciasto
2 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki graham
125 g masła
2 żółtka
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

kurki
1 malutka cebulka
1 łyżka masła

udko z kurczaka
szczypiorek
zioła (u mnie oregano, hyzop)

polewa serowa
300 ml śmietany 18%
125 g twarogu
60 g żółtego sera
sól
pieprz
pół łyżeczki suszonych pomidorów



Udko z kurczaka myjemy, mięso oddzielamy od kości i kroimy  dość drobno, niekoniecznie równo.
Kurki myjemy pod bieżącą wodą i odcedzamy.  Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy kurki z małą posiekaną cebulką. Kiedy odparują zdejmujemy z patelni i kładziemy mięso. Również podsmażamy i pozostawiamy do wystudzenia.
Zagniatamy ciasto i wylepiamy formę do tarty, rozmiar standard.  Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temp 180 st przez 14 min.  Mięso mieszamy z posiekanym szczypiorkiem i ziołami.
Śmietanę twaróg żółtka i żółty ser (odrobinę tartego sera możemy zostawić do posypania) dodajemy przyprawy, rozbijamy przy pomocy blendera na jednolitą masę. 
Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, rozkładamy mięso z zieleniną, po czym zalewamy połową polewy. Zapiekamy przez 10 min.  Na wierzch wykładamy kurki i zalewamy resztą polewy. Posypujemy niewielką ilością sera. Zapiekamy jeszcze 15 min.   Tartę podajemy z sałatami sezonowymi.






1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...