Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

8 listopada 2019

Golonka w kapuście z garnka rzymskiego



1 duża golonka lub dwie mniejsze
1 kg kapusty kiszonej
2 marchewki
1 cebule
1 pietruszka
listek laurowy x2
ziele angielskie
pół łyżeczki kminku
kilka suszonych grzybków
tłuszcz do smażenia


Golonkę myjemy wkładamy do garnka, dodajemy marchewkę, pietruszkę i przypieczoną na ogniu cebulę. ziele angielskie i listek laurowy.  Zalewamy wodą i gotujemy go miękkości ok 2 godziny.
Grzybki należy wcześniej namoczyć i ugotować pozostawiając również wywar.
Kapustę odciskamy, można nawet przepłukać zimną wodą.  Do garnka kroimy cebulę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy kapustę i zielę angielskiem grzybki i przyprawy do smaku. Podlewamy wywarem z grzybków i ok 1 szkl wody. Dusimy pod przykryciem ok 45 min.  Kiedy płyn odparuje, przekładamy kapustę do garnka rzymskiego ewentualnie gęsiarki lub naczynia żaroodpornego.
Układamy golonkę. Można wkroić marchewki które gotowały się z golonką. Podlewamy  wszystko wywarem z golonki i zapiekamy pod przykryciem ok półtorej godziny w temp 200 st. na ostatnie 20 min pieczenia zdejmujemy pokrywę by golonka się przyrumieniła.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...