Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

22 listopada 2019

Rolada szpinakowa z łososiem


200 g szpinaku świeżego
2 ząbki czosnku
pół szkl mleka
pieprz ziołowy
sól
4 jajka
100 g  mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia

250 g serka kremowego lub zmielonego twarogu
koperek i natka pietruszki

Szpinak przesmażamy chwilę z czosnkiem, wkładamy do głębokiego naczynia , dodajemy mleko i żóltka oraz sól i cukier. 
Blendujemy na jednolitą puszystą masę. Dodajemy mąkę i szczyptę proszku do pieczenia i na koniec pianę z białek.

Formę o wymiarach 20 x 30 cm Wykładamy papierem do pieczenia. Masę szpinakową wykładamy do formy i delikatnie równomiernie rozsmarowujemy po całej powierzchni dna.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni c i pieczemy przez ok. 20 minut.

 Od razu po upieczeniu zawijamy roladę razem z papierem i w takiej postaci studzimy.
Serek  mieszamy z natką pietruszki i koperkiem, dodajemy sól i pieprz do smaku i smarujemy na wewnętrznej stronie rolady. Wzdłuż jednego boku układamy plasterki łososia i zawijamy roladkę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Schłodzoną roladę kroimy na plasterki i układamy na półmisku.


1 komentarz:

  1. Pierwsze co przyszło mi na myśl, że to takie irlandzkie sushi :D

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...