Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

22 listopada 2019

Rolada szpinakowa z łososiem


300 g szpinaku mrożonego
1 łyżka masła
pieprz ziołowy
1 ząbek czosnku
sól
2 jajka
2  łyżki mąki pszennej
szczypta proszku do pieczenia
250 g serka kremowego lub zmielonego twarogu
1 łyżka tartego chrzanu
100 g wędzonego łososia


Szpinak należy  rozmrozić na sitku. Na patelni przysmażamy czosnek i dodajemy szpinak  Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Smażymy ok  min do odparowania, studzimy.
Ostudzony szpinak i żółtka przekładamy do blendera i krótko miksujemy, następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy łyżką. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy ze szpinakiem.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm Wykładamy papierem do pieczenia. Masę szpinakową wykładamy do formy i delikatnie równomiernie rozsmarowujemy po całej powierzchni dna.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni c i pieczemy przez ok. 10 minut.
Wykładamy na ściereczkę i odklejamy papier do pieczenia. Od razu po upieczeniu zawijamy roladę w ściereczkę i w takiej postaci studzimy.
Serek  mieszamy z chrzanem i smarujemy na wewnętrznej stronie rolady. Wzdłuż jednego boku układamy plasterki łososia i zawijamy roladkę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.
Schłodzoną roladę kroimy na plasterki i układamy na półmisku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...