Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

6 stycznia 2020

Chińskie danie z marynowaną piersią z kaczki

2 filety z kaczki
1 op makaronu ryżowego
2 marchewki
1 cebula
kawałek selera
pół papryki czerwonej
pół papryki żółtej
imbir
cukier
oregano
majeranek
chili w płatkach
3 ząbki czosnku
sos ciemny sojowy
sól
pieprz
pieprz ziołowy
oliwa do smażenia

Filety z kaczki po oczyszczeniu kroimy w cienkie ukośne plastry. Solimy, lekko posypujemy pieprzem i skrapiamy sosem sojowym przekładając by mięso równomiernie się zamarynowało.
Odstawiamy na ok 1 godzinę.
W tym czasie siekamy w zapałkę wszystkie warzywa razem z cebulą i czosnkiem.
W woku  rozgrzewamy ok 2 łyżki tłuszczu, wkładamy warzywa i smażymy aż odparują wszystkie soki. Dodajemy ok łyżkę sosu sojowego , podlewamy odrobiną wody i dusimy ok 10 min pod przykryciem.
Makaron w naczyniu zalewamy wrzątkiem i przykrywamy pokrywką.
Kiedy warzywa już są miękkie, dodajemy gotowy odcedzony makaron i lekko mieszamy. Odstawiamy pod przykryciem. Na drugiej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy plastry kaczki z obu stron po 3 min.  Podajemy porcje makaronu, warzyw i mięsa dodatkowo można podać sałatki w małych miseczkach.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...