1 kurczak ok 1500g
700-800 g łopatki wieprzowej
400 g wątróbki drobiowej
2 marchewki
1 cebula
kawałek selera
pietruszka
ziele angielskie
listek laurowy
sól
pieprz
pieprz czarny
1 szkl kaszy manny
majeranek
jelita wołowe do nadziewania
sznurek wędzarniczy
Kurczaka i mięso myjemy, razem z warzywami nastawiamy jak na rosół i na wolnym ogniu gotujemy aż do miękkości. Pod koniec na 10 min wkładamy umytą wątróbkę. Ugotowane mięso i warzywa wyjmujemy, oddzielamy mięso od kości i mielimy przez maszynkę razem z ugotowanymi warzywami. Wszystko umieszczamy w garnku, dodajemy przyprawy do smaku, sól pieprz, majeranek, pieprz ziołowy, kaszę manną i dolewając rosołu (ok 1.l ) potem ostrożnie małymi porcjami, blendujemy wszystko na jednolitą masę . Masa powinna być dość gęsta , nie płynna (kiedy spada z łyżki robi plask, plask) Jelita płuczemy w letniej wodzie i nadziewamy przy pomocy samego lejka, zawiązujemy dokładnie. Parzymy kiełbaski w 80 st przez ok 50 min. Osuszamy i wędzimy ok 5 godzin w temp 60 st.
Pasztetem można napełnić słoiki i pasteryzować 45 min w szybkowarze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.