Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

7 sierpnia 2020

Szarlotka na bogato

 

ciasto;

3 szkl. maki pszennej

1 szkl. mąki krupczatki

3/4 szkl. cukru

2 jajka

2 żółtka

1 margaryna palma

1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie;

1,8 kg jabłek (kwaskowych)

3/4 szkl. cukru

4 łyżki kaszy manny


Ciasto zagniatamy w misce , dzielimy na pół i wkładamy na ok godzinę do lodówki.

Jabłka obieramy i kroimy na nierównomierne kawałki, zasypujemy cukrem i kaszą manną, mieszamy. Przygotowujemy  tortownicę lub wysoką brytfannę.  Na dno tortownicy wykładamy równo połowę ciasta. Podpiekamy przez ok 15 min 2 w temp 180 st. Wykładamy jabłka i przykrywamy wcześniej rozwałkowanym ciastem, pieczemy ok 45-50 min 

Studzimy szarlotkę nie wyjmując z tortownicy. 

Szarlotkę podajemy z bitą śmietaną, owocami sezonowymi, skórką pomarańczową i cynamonem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...