ciasto;
3 szkl. maki pszennej
1 szkl. mąki krupczatki
3/4 szkl. cukru
2 jajka
2 żółtka
1 margaryna palma
1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie;
1,8 kg jabłek (kwaskowych)
3/4 szkl. cukru
4 łyżki kaszy manny
Ciasto zagniatamy w misce , dzielimy na pół i wkładamy na ok godzinę do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy na nierównomierne kawałki, zasypujemy cukrem i kaszą manną, mieszamy. Przygotowujemy tortownicę lub wysoką brytfannę. Na dno tortownicy wykładamy równo połowę ciasta. Podpiekamy przez ok 15 min 2 w temp 180 st. Wykładamy jabłka i przykrywamy wcześniej rozwałkowanym ciastem, pieczemy ok 45-50 min
Studzimy szarlotkę nie wyjmując z tortownicy.
Szarlotkę podajemy z bitą śmietaną, owocami sezonowymi, skórką pomarańczową i cynamonem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.