ciasto;
1 szkl mąki pszennej
0,5 szkl mąki krupczatki
150 g masła
1 jajko.
1 zółtko
szczypta soli
1 łyżeczka cukru
wkład kurkowy;
200 g kurek
1 cebula
1 łyżka masła
nadzienie;
250 g sera góralskiego (bundz)
50 g sera żółtego
1 jajko
0,5 szkl mleka
sól
pieprz
zioła do posypania (może być bazylia, oregano, czosnek)
-Ciasto zagniatamy, robimy kulkę i wkładamy do lodówki.
-Kurki z cebulką przysmażamy na maśle aż odparują i studzimy.
-Wszystkie składniki nadzienia wkładamy do kubka blendera i blendujemy na jednolitą masę
Ciasto wałkujemy i wykładamy formę do tarty. Podpiekamy w temp 200 st przez ok 15 min.
Wyjmujemy spód z piekarnika , wykładamy 3/4 kurek, oblewamy masą serową i układamy na wierzchu resztę kurek. Pieczemy tartę jeszcze 25 min w temp 200 st
Podajemy z ulubionym sosem,
Musi być mega dobra ;)
OdpowiedzUsuń