sól
pieprz
sos sojowy
1 marchewka
1 duża cebula
1 kg ziemniaków
kilka liści kapusty
1 kieliszek wina
1 szkl wody
1 łyżka smalcu do posmarowania kociołka
przyprawy; majeranek, hyzop, papryka, sól, pieprz
Kaczkę myjemy i dzielimy na porcje, nacieramy solą, pieprzem i sosem sojowym i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Obieramy siemniaki, i kroimy w ćwiartki, kroimy w grube plasterki marchewkę i cebulę w piórko.
Przygotowujemy kociołek; na początku smarujemy kociołek smalcem wykładamy liście kapusty na dnie i bokach. układamy porcje kaczki. Ziemniaki,cebulę i marchewkę skrapiamy olejem i posypujemy przyprawami po czym wykładamy na porcjach kaczki. Wlewamy wino i wodę do środka, okrywamy kapustą i ustawiamy na ognisku. Dusimy na małym ogniu ok półtorej godziny.
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.