0,5 szkl mąki krupczatki
2 żółtka
120 g masła
0,5 szkl cukru
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa serowa:
1 kg sera twarogowego
3 łyżki budyniu waniliowego
150 g cukru
4 jajka
2 łyżki śmietany 18%
dodatki:
200 g masy makowej
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
100 g czekolady deserowej
40 g śmietanki 30%
150 g masy kajmakowej
100 g sera twarogowego
polewa kajmakowa;
mleko
polewa czekoladowa;
tabliczka czekolady
łyżka oleju
Masa serowa podstawowa; Ser twarogowy łączymy mikserem z
proszkiem budyniowym, cukrem, jajkami i śmietaną. (Ja przygotowałam masę przy pomocy blendera)
Masę dzielimy na cztery równe części.
Do pierwszej miseczki dodajemy masę makową i mąkę ziemniaczaną,
Do drugiej czekoladę roztopioną w śmietance 30%,
Do trzeciej masę kajmakową,
Do czwartej ser twarogowy (150 gramów)
Mieszamy zawartości każdej miseczki.
Ciasto zagniatamy i wykładamy na dnie formy lub tortownicy, równo rozklepując. Podpiekamy przez 14 min.
Na sam środek przygotowanego
wcześniej spodu wylewamy kolejno po 2 łyżki każdej masy. Powtarzamy tę czynność
do wykorzystania zawartości każdej miski.
Wstawiamy sernik do piekarnika, nagrzanego do 160 °C i pieczemy ok 70 minut. Sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Dekorujemy sernik masą kajmakową, wymieszaną z mlekiem, oraz czekoladą
rozpuszczoną z olejem ( najlepiej w miseczce ustawionej na parze).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.