Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

5 kwietnia 2021

Świąteczny sernik tysiąca smaków

 


ciasto;

1,5 szkl mąki pszennej

0,5 szkl mąki krupczatki

2 żółtka

120 g masła

0,5 szkl cukru

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

masa serowa:

1 kg sera twarogowego

3 łyżki budyniu waniliowego

150 g cukru

4 jajka

2 łyżki śmietany 18%

 

dodatki:

200 g masy makowej

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

100 g czekolady deserowej

40 g śmietanki 30%

150 g masy kajmakowej

100 g sera twarogowego

 

polewa kajmakowa;

100 g masy kajmakowej

mleko

polewa czekoladowa;

tabliczka czekolady

łyżka oleju

 


Masa serowa podstawowa; Ser twarogowy łączymy  mikserem z proszkiem budyniowym, cukrem, jajkami i śmietaną. (Ja przygotowałam masę przy pomocy blendera) 

Masę dzielimy na cztery równe części.

Do pierwszej miseczki dodajemy masę makową i mąkę ziemniaczaną, 

Do drugiej czekoladę roztopioną w śmietance 30%, 

Do trzeciej masę kajmakową, 

Do czwartej ser twarogowy (150 gramów) 

Mieszamy zawartości każdej miseczki.

Ciasto zagniatamy i wykładamy na dnie formy lub tortownicy, równo rozklepując. Podpiekamy przez 14 min. 

 Na sam środek przygotowanego wcześniej spodu wylewamy kolejno po 2 łyżki każdej masy. Powtarzamy tę czynność do wykorzystania zawartości każdej miski.

Wstawiamy sernik do piekarnika, nagrzanego do 160 °C i pieczemy ok 70 minut. Sernik odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Dekorujemy sernik masą kajmakową, wymieszaną z mlekiem, oraz czekoladą rozpuszczoną z olejem ( najlepiej w miseczce ustawionej na parze). 


Inspiracją był przepis na Sernik tysiąca smaków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...