na 2 porcje
300 g mięsa wieprzowego (szynka-łopatka)
sos sojowy
sól
pieprzgrzyby mun albo (polskie grzyby mun- uszak bzowy) kilka szt
100 g makaronu ryżowego
marchewka
cebula
kolendra
pieprz kubeba
suszona cytryna
chili
liście sałaty
szczypiorek
zioła zielone
2 jajka na twardo
Mięso kroimy w paski i na godzinę marynujemy w sosie sojowym z odrobiną soli i pieprzu. Podsmażamy mięso, dolewamy wodę , wrzucamy marchewkę w całości i przyprawy i namoczone uprzednio grzyby mun albo podsmażony uszak bzowy, gotujemy do miękkości.
Makaron gotujemy osobno, jajka, siekamy dodatki do ramenu.
Na koniec dodajemy krótko podsmażoną cebulę pokrojoną w pióro.
Na głęboką miseczkę nakładamy wyłowione mięso i grzyby, resztę dodatków i makaron układamy kopczykami obok siebie , na koniec zalewamy wywarem i gotowe :)
Smaki mojego męża :) Pewnie chętnie wprosiłby się na taką zupę :)
OdpowiedzUsuń