Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

28 maja 2021

Zupa azjatycka a'la Ramen

 


na 2 porcje

300 g mięsa wieprzowego (szynka-łopatka) 

sos sojowy

sól

pieprz

grzyby mun albo (polskie grzyby mun- uszak bzowy) kilka szt

100 g makaronu ryżowego

marchewka

cebula

kolendra

pieprz kubeba

suszona cytryna

chili 

liście sałaty

szczypiorek

zioła zielone

2 jajka na twardo


Mięso kroimy w paski i na godzinę marynujemy w sosie sojowym z odrobiną soli i pieprzu. Podsmażamy mięso, dolewamy wodę , wrzucamy marchewkę w całości i przyprawy i namoczone uprzednio grzyby mun albo podsmażony uszak bzowy, gotujemy do miękkości. 

Makaron gotujemy osobno, jajka, siekamy dodatki do ramenu.

Na koniec dodajemy krótko podsmażoną cebulę pokrojoną w pióro.  

Na głęboką miseczkę nakładamy wyłowione mięso i grzyby, resztę dodatków i makaron układamy kopczykami obok siebie , na koniec zalewamy wywarem i gotowe :) 





1 komentarz:

  1. Smaki mojego męża :) Pewnie chętnie wprosiłby się na taką zupę :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...