pół op serka ricotta
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
sól
pieprz
papryka słodka
olej do smażenia
dodatkowo; masło
Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmazamy na patelni z łyżką oleju. Dodajemy rozmrożony szpinak i mieszamy smaząc aż odparuje płyn. Szpinak studzimy, dodajemu serki i przyprawy do smaku, mieszamy.
Ciasto filo rozwijamy z opakowania i przecinamy na kwadraty , najwygodniej nożyczkami.
Roztopionym masłem przy pomocy pędzelka smarujemy ciasto i składamy po 5 szt nakładając na siebie każdy dalej o ok 3-4 cm. Nakładamy kopiestą łyżkę nadzienia w jedno miejsce i zwijamy rulonik zaginając brzegi do środka. Układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wierdch jeszcze masłem i pieczemy w tem, ok 200 st przez ok 20 min.
Interesujące ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne! Połączenie szpinaku z fetą jest według mnie super. Czasami zdarza mi się robić coś podobnego, tylko w cieście francuskim. Jednak nigdy nie dodawałam serka ricotta, a jak się okazuje całkiem dobrze się sprawdza:)
OdpowiedzUsuń