1 marchewka
kawałek pietruszki
sól
pieprz
listek laurowy
1 mała cebula
1 gałązka lubczyku
żelatyna
sok z cytryny
1 łyżka groszku z puszki
2 jajka ugotowane na twardo
Udko myjemy i gotujemy z włoszczyzną jak rosół.
Udko u warzywa wyjmujemy i studzimy.
Przygotowujemy formę od babki lub inne naczynie.
ok 750-800 ml rosołu odlewamy przez sitko do kubka, i dodajemy żelatynę według opisu na opakowaniu. Mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Doprawiamy solą. pieprzem i sokiem z cytryny.
Na dno naczynia kroimy trochę marchewki (można wyciąć kwiatki) dojemy zielone listki (mogą to być listki czosnku niedwiedziego, lub natki pietruszki. Następnie kilka plasterków jajka i rozdrobnione mięso z udka. Ktoimy znów marchewkę, jajko i dodajemy groszek. Zalewamy rosołem z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia a potem na kilka godzin do zastygnięcia.
Ostrożnie wyjmujemy galaretkę na talerz z formy i dekorujemy zieleninką.
wesołego Alleluja.
OdpowiedzUsuń