Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

17 kwietnia 2022

Galaretka drobiowa wielkanocna


 1 udko z kurczaka

1 marchewka

kawałek pietruszki 

sól

pieprz

listek laurowy

1 mała cebula

1 gałązka lubczyku

żelatyna 

sok z cytryny

1 łyżka groszku z puszki

2 jajka ugotowane na twardo


Udko myjemy i gotujemy z włoszczyzną jak rosół. 

Udko u warzywa wyjmujemy i studzimy.

Przygotowujemy formę od babki lub inne naczynie. 

ok 750-800 ml rosołu odlewamy przez sitko do kubka, i dodajemy żelatynę według opisu na opakowaniu. Mieszamy aż żelatyna się rozpuści. Doprawiamy solą. pieprzem i sokiem z cytryny.

Na dno naczynia kroimy trochę marchewki (można wyciąć kwiatki) dojemy zielone listki (mogą to być listki czosnku niedwiedziego, lub natki pietruszki. Następnie kilka plasterków jajka i rozdrobnione mięso z udka. Ktoimy znów marchewkę, jajko i dodajemy groszek.  Zalewamy rosołem z żelatyną i odstawiamy do wystudzenia a potem na kilka godzin do zastygnięcia. 

Ostrożnie wyjmujemy galaretkę na talerz z formy i dekorujemy zieleninką. 





1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...