4 udka
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
300 g wątróbki drobiowej
lubczyk
listek laurowy
ziele angielskie
potem:
pół szkl kaszy manny
2 kajzerki lub 3-4 kromki białego chleba
sól
pieprz
pieprz ziołowy
oregano
majeranek
szczypta gałki muszkatołowej
hyzop
podłużne keksówki 2 szt
8 jajek ugotowanych na twardo
Udka myjemy i nastawiamy z włoszczyzną jak na rosół.
Wątróbkę smażymy krótko z cebulką i studzimy.
Po ugotowaniu do miękka wyjmujemy wszystko i studzimy.
Przepuszczamy przezmaszynkę do mielenia mięso wraz z warzywami i wątróbką oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Zmieloną masę doprawiamy do smaku, dodajemy kaszę manne i rosół partiami blendując masę na jednolitą , rosołu dodajemy tyle by masa była mniej wiecej konsystencji jak ciasto na placki ziemniaczane.
Połowę masy wkładamy do formy, układamy wzdłóż obrane jajka i przykrywamy masą.
Pieczemy w temp ok 190 st przez ok 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.