Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

21 kwietnia 2022

Pasztet drobiowy z jajkiem

 

4 udka 

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

300 g wątróbki drobiowej

lubczyk

listek laurowy

ziele angielskie


potem: 

pół szkl kaszy manny

2 kajzerki lub 3-4 kromki białego chleba

sól

pieprz

pieprz ziołowy

oregano

majeranek

szczypta gałki muszkatołowej

hyzop

podłużne keksówki 2 szt 

8 jajek ugotowanych na twardo


Udka myjemy i nastawiamy z włoszczyzną jak na rosół. 

Wątróbkę smażymy krótko z cebulką i studzimy.

Po ugotowaniu do miękka wyjmujemy wszystko i studzimy. 

Przepuszczamy przezmaszynkę do mielenia mięso wraz z warzywami  i wątróbką oraz namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Zmieloną masę doprawiamy do smaku, dodajemy kaszę manne i rosół partiami blendując masę na jednolitą , rosołu dodajemy tyle by masa była mniej wiecej konsystencji jak ciasto na placki ziemniaczane. 

Połowę masy wkładamy do formy, układamy wzdłóż obrane jajka i przykrywamy masą. 

Pieczemy w temp ok 190 st przez ok 1 godzinę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...