Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

6 kwietnia 2022

Pierogi z kaszą gryczaną, kapustą i grzybami leśnymi

 


ciasto
450 g mąki pszennej
300 ml wrzątku
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju

Do mąki dodajemy sól i olej, zalewamy wrzątkiem i mieszamy łyżką. Kiedy ciasto przestygnie, zagniatamy ręcznie. Przykrywamy ściereczką i odkłądamy do wystygnięcia.

nadzienie
1 szkl kaszy gryczanej


500 g kapusty kiszonej
garść grzybów suszonych
pół cebuli
olej do smażenia
sól
pieprz
szczypta kminku

Kaszę gotujemy w 2 szkl, wody aż wchłonie płyn i odstawiamy pod przykryciem.
Namoczone grzyby gotujemy osobno i pozostawiamy wywar. 
Kapustę przepłukujemy na sicie. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu, dodajemy kapustę (dobrze jest ją nieco posiekać by była drobniejsza) Dodajemy kapustę i pokrojone drobno grzybki, Przyprawiamy solą i pieprzem oraz kminkiem i dusimy pod przykryciem podlewając wywarem z grzybów, w razie potrzeby wodą aż do miękkości.  Kapustę mieszamy z kaszą i lepimy pierogi. 





1 komentarz:

  1. Bardzo mi się podoba, wykorzystam.
    Zwykle robilam z kaszą i twarogiem, albo tylko z kapustą. A mozna nawet z mięsem.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...