Moje blogi

Strony

27 czerwca 2022

Rolada z młodej kapusty z pastą łososiową

 

Ciasto ;

200 g liści z młodej kapusty (te zewnętrzne, zielone) 

2 ząbki czosnku

pół szkl mleka

pieprz ziołowy

sól

4 jajka

150 g  mąki pszennej

szczypta proszku do pieczenia


Nadzienie;

250 g serka kremowego lub zmielonego twarogu

łosoś podwędzany 100 g

2 łyżeczki tartego chrzanu

sól, pieprz


Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, przesmażamy chwilę z czosnkiem, wkładamy do głębokiego naczynia , dodajemy mleko i żóltka oraz sól i cukier. 

Blendujemy na jednolitą puszystą masę. Dodajemy mąkę i szczyptę proszku do pieczenia i na koniec pianę z białek.


Formę o wymiarach 20 x 30 cm Wykładamy papierem do pieczenia. Masę szpinakową wykładamy do formy i delikatnie równomiernie rozsmarowujemy po całej powierzchni dna.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni c i pieczemy przez ok. 20 minut.

Od razu po upieczeniu zawijamy roladę razem z papierem i w takiej postaci studzimy.

Serek  mieszamy z rozdrobnionym łososiem (można ułożyć całe plastry nie rozdrabniając)  chrzanem, dodajemy sól i pieprz do smaku i smarujemy na wewnętrznej stronie rolady. Wzdłuż jednego boku układamy plasterki łososia i zawijamy roladkę. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.

Schłodzoną roladę kroimy na plasterki i układamy na półmisku.




1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.