ok 1,7 kg cukinii (po obraniu i wydrążeniu)
4 jajka
1 duża marchewka2 cebule
5 ząbków czosnku
3-4 łyżki oliwy
3/4 szklanki bułki tartej
0.5 szklanki płatków owsianych
2 łyżki soli
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka suszonych pomidorów
pieprz
pieprz ziołowy
szczypta chili
pół łyżeczki mielonego imbiru
Obieramy cukinię, i wydrążamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce, na grubych oczkach
Razem ścieramy marchewkę i drobno siekamy cebulę, zasypujemy solą i odstawiamy na ok 15 min.
Odciskamy warzywa na sicie lub rękami, wkładamy do miski, dodajemy resztę składników, przyprawy do smaku.
Nakładamy do słoików. Wstawiamy do brytfanki w 1/3 wypełnionej wodą.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temp 170 st przez 1 godzinę.
Natychmiast po wyjęciu zakręcamy słoiki i odstawiamy do wystygnięcia.
Słoiki zamkną się po kilkunastu minutach .
Studzimy pasztet i przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.