Moje blogi

Strony

27 września 2022

Golonka wieprzowa w kapuście z garnka rzymskiego

 

2 golonki

1 marchewka

1 pietruszka

1 cebula

600 g kapusty kiszonej odciśniętej

3 łyżki konfitury z jarzębiny

sól

pieprz

kminek

ziele angielskie

listek laurowy

papryka słodka

papryka ostra

pół szkl, wina czerwonego


Golonki myjemy i wkładamy do garnka, dolewamy wody tyle by zakryła golonki. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, przypieczoną cebulę jak do rosołu, listek laurowy i ziele angielskie. 

Gotujemy golonki do miękkości ok 1.5 godziny.

Kapustę wkładamy do garnka rzymskiego, dodajemy konfiturę z jarzębiny. Układamy golonki.

Posypujemy przyprawami i solą, dodajemy wino i trochę wywaru z golonek oraz pokrojone marchewki i pietruszkę z wywaru. Posypujemy przyprawami i pod przykryciem wstawiamy do piekarnika na ok 1,5 godziny.  

Obok możemy wstawić naczynie z ziemniakami do obiadu . 

Ziemniaczki obieramy , kroimy w ćwiartki, posypujemy przyprawami, skrapiamy olejem i podlewamy niewielką ilością wody. i pieczemy pod folią aluminiową, pod koniec folię zdejmujemy. 







1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.