Moje blogi

Strony

1 października 2022

Sernik gotowany w herbatnikach


 200 g masła

200 g cukru

cukier waniliowy

1 kg twarogu ( z wiaderka) 

4 jajka

200 ml mleka

2 budynie waniliowe

sok z połowy cytryny

1 duże opakowanie herbatników

opcjonalnie kwaśna marmolada


Masło i cukier podgrzewamy do rozpuszczenia, dodajemy twaróg, jajka i podgrzewamy ciągle mieszając. Budyń mieszamy z mlekiem i dodajemy do masy razem z sokiem z cytryny. Ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy ok 3 min. Gorącą masą przekładamy ciasto.


Przygotowaną formę ( u mnie pojemnik plastikowy o wym 28/18 cm) wykładamy papierem i układamy herbatniki . Przekładamy je masą serową . Ja dałam jeszcze kilka paseczków kwaśnej marmoladki z agrestu wzdłuż ciasta. Ciasto odkładamy do wystudzenia a potem schłodzenia w lodówce. Po wyjęciu polałam polewą czekoladową. 







1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.