2 udka kurze
dwie kolby ugotowanej kukurydzy lub jedna puszka
1 papryka zielona
1 papryka czerwona
1 marchewka
pół pietruszki
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 ziemniaki
olej do smażenia
200 g śmietany 18%
sól
pieprz
ziele angielskie ok 4 szt
listek laurowy
papryka słodka
szczypta chili
przyprawa indyjska Garam Masala
oregano
natka pietruszki
Wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Mięso oddzielamy od kości. kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu ze wszystkich stron. dodajemy warzywa i smażymy przez ok 15 min od czasu do czasu mieszając. Dodajemy przyprawy, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem podlewając wodą w razie potrzeby. Na koniec dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę gotujemy.
Gulasz w trochę innym wydaniu niż ten klasyczny, którego znamy z tradycyjnej, polskiej kuchni ;) Fajnie, że próbujesz urozmaicać niektóre dania i dodawać coś od siebie. Przepis pokazuje krok po kroku, jak przygotować potrawę, więc sukces w gotowaniu murowany!
OdpowiedzUsuń