Moje blogi

Strony

21 września 2022

Pulpety z indyka w sosie z boczniaka

 

250 g mielonego mięsa z piersi indyka

pół małej cebuli

1 jajko

bułka tarta

sól

pieprz

słodka papryka

pieprz ziołowy


250 g boczniaka

pół cebuli

pół marchewki

2 ząbki czosnku

tłuszcz do smażenia

3 łyżki śmietany 18%

2 łyżeczki mąki do zagęszczenia

sól

pieprz

szczypta estragonu

szczypta ostrej papryki

płatki suszonego pomidora


Mięso  mieszamy z przyprawami, posiekaną cebulką i odrobiną tartej bułki. Formujemy małe kulki i obtaczamy w tartej bułce.

Boczniaka siekamy drobno podsmażamy razem z posiekaną cebulą, startą na tarce marchewką i czosnkiem. Należy odparować cały płyn. Podlewamy szklanką wody i czekamy aż się zagotuje. Tymczasem na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu i lekko obsmażamy kulki mięsne, po czym natychmiast wkładamy je do duszonych grzybów i pod przykryciem dusimy ok 15 min.  Mąkę mieszamy ze śmietaną i odrobiną wody. Zagęszczamy sos i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ziemniaczkami. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.