Porcja na 1 osobę
150 g ryby (dorsz)
pół marchewki
5 cm pietruszki
pół małej cebuli
pół małej czerwonej papryki
sos sojowy ciemny
sos teryjaki
szczypta chili
przyprawa do potraw chińskich
szczypta imbiru
szczypta słodkiej papryki
1 ząbki czosnku
pół łyżeczki cukru
sól
natka pietruszki
50 g makaronu ryzowego
Rybę marynujemy w sosie sojowym na ok godzinę.
Do garnka wkładamy warzywa i doprowadzamy do wrzenia, dodajemy łyżkę sosu teryjaki, przyprawy i gotujemy do miękkości aż wywar stanie się esencjonalny. Pod koniec gotowania dodajemy rybę w kawałkach i gotujemy jeszcze ok 10 min . Makaron przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
Na dno talerza układamy makaron , na drugą połowę wlewamy zupę wraz z rybą i warzywami.
Chyba nigdy nie jadłam rybnego ramenu.
OdpowiedzUsuń