Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

25 października 2022

Pierożki z dynią hokkaido i szpinakiem

 

ciasto pierogowe;

400 g mąki

300 ml wrzątku

pół łyżeczki soli

1 łyżka oleju

nadzienie;

300 g dyni hokkaido

2 garście świeżego szpinaku

pół opakowania serka sałatkowego tolonis

sól

pieprz

2 ząbki czosnku 

pół cebuli



Mąkę mieszamy z solą i olejem, zalewamy wrzątkiem i mieszamy przez chwilę łyżką, potem zagniatamy ciasto. 

Nadzienie . Dynię kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku, cebuli, soli i pieprzu. Podlewamy odrobiną wody i pod przykryciem podduszamy jeszcze ok 10 min. Pod koniec wrzucamy pokrojony drobniej szpinak. Po przestudzeniu rozgniatamy dynię widelcem, dodajemy serek i mieszamy nadzienie. doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy szklanką krążki i lepimy pierogi. 

Pierogi gotujemy we wrzątku i podajemy z cebulką przysmażoną na maśle. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...