Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

27 grudnia 2022

Ule

 


Masa orzechowa na ule

400 g orzechów włoskich

200 g herbatników

1 cukier waniliowy

200 g cukru pudru

150 g masła

2 białka

2 łyżeczki kakao


Krem

3 żółtka

3 łyżki pudru

4 łyżki mleka

200g masła

2 łyżki wódki

syrop amaretto


Spody można zastąpić małymi okrągłymi biszkoptami lub upiec

małe kruche ciasteczka

1 szkl mąki

100g masła

50 g cukru

1 jajko

1 cukier waniliowy


dodatkowo

polewa czekoladowa 

perełki

posypki




Na początku przygotowujemy ciasteczka na spody, zagniatamy ciast, wałkujemy i wykrawamy kieliszkiem kółeczka lub gwiazdki . pieczemy na złoty kolor.


masa na ule

Herbatniki i orzechy mielimy lub rozdrabniamy przy pomocy blendera 

Do miski dajemy zmielone herbatniki, orzechy, cukier puder, cukier waniliowy, kakao,białka i rozpuszczone masło i zgniatamy masę tak by przypominała ciasto. 


Krem

Do małego garnka dajemy mleko, cukier puder i żółtka i podgrzewamy na małym ogniu mieszając do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i studzimy.

Masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy ostudzoną masę żółtkową, wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy stopniowo wódkę i syrop amaretto miksując. I krem gotowy, Przekładamy go do  rękawa cukierniczego.


Foremkę  wypełniamy  masą, dobrze uciskając i na koniec wygniatając dziurkę w dnie ciasteczka.

Do niej wciskamy trochę kremu i  przykładamy ciasteczko lub biszkopta, delikatnie otwieramy foremkę i wyciągamy gotowego ulika. 

 Następnie czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy i polewamy polewą, posypujemy małymi perełkami.


Przechowujemy w lodówce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...