SKŁADNIKI:
1 główka kapusty (zwykłej białej lub "na gołąbki")
NADZIENIE:
1 szklanka ryżu białego (przed ugotowaniem)
650g mięsa mielonego wieprzowego (łopatka, szynka, mieszane)
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
SOS:
1 puszka krojonych pomidorów lub pulpy pomidorowej
250 gramów śmietany 18% lub 12%
koncentrat pomidorowy (według uznania)
1 średnia cebula
sól, pieprz
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
1 łyżeczka płatków papryki
1/2 łyżeczki cukru (opcjonalnie)
tłuszcz do smażenia
+ olej/oliwa
+ 250-300ml wody
PRZYGOTOWANIE:
KAPUSTA:
Z kapusty białej wycinamy głąb i umieszczamy całą główkę we wrzącej wodzie. Obracamy kapustę w wodzie i powoli liść po liściu oddzielamy je od całej główki.
Po wystudzeniu liści ostrożnie odcinamy zgrubienie (łyko) w najgrubszym miejscu.
Jeśli mamy płaską kapustę nazywaną "na gołąbki" oddzielić liście można nawet bez umieszczania całej główki w wodzie, a sparzyć liście można już oddzielone - liście z tej kapusty sparzamy bardzo krótko, tylko aby stały się lekko zwiędłe - ta kapusta jest delikatniejsza.
NADZIENIE:
Szklankę ryżu gotujemy w dwóch szklankach wody z dodatkiem soli, a następnie odstawiamy do przestudzenia. Do miski wrzucamy przestudzony ryż, mięso mielone, koncentrat i przyprawy i dokładnie mieszamy.
ZWIJANIE I PIECZENIE:
Na każdym liściu umieszczamy farsz i zawijamy jak krokieta. Wielkość porcji farszu zależy od wielkości listy kapusty. Z podanych proporcji wyszło mi dokładnie 16 w miarę równych sztuk.
Na dno garnka rzymskiego (u mnie emaliowany) układamy pozostałe liście z kapusty a na nich ciasno układamy zwinięte gołąbki. Po ułożeniu wszystkich gołąbków skrapiamy je oliwą/olejem i podlewamy wodą. Wierzch przykrywamy kolejnymi liśćmi kapusty. Liście na dno i na wierzch nie muszą być sparzone.
Garnek rzymski wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy kolejne 50 - 60 minut. Liście którymi przykryte są gołąbki powinny być przypieczone.
SOS:
W garnku na tłuszczu podsmażyć drobno posiekaną cebulę, dodać pulpę/pomidory i pogotować chwilę. Do pomidorów z cebulą dodać śmietanę.
Komentarze
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.