Ciasto filo nadziewane szpinakiem i serem feta


 1 op ciasta filo

500g szpinaku swieżego

250 g sera feta lub zastępczego Favita

3 ząbki czosnku

sól

pieprz

olej do smażenia

pół kostki masła 


Szpinak siekamy lekko na drobniejsze kawałki, podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak, kiedy szpinak zmniejszy objętość, chwilkę podduszamy pod przykryciema potem odparowujemy bez przykrycia. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. 

Szpinak mieszamy z pokruszonym serem. Rozpuszczamy masło. Płaty ciasta filo smarujemy przy pomocy pędzelka masłem i na jeden brzeg nakładamy porcję szpinaku z serem. zawijamy w rulon i skręcamy ślimaczka. Układamy z brytfance. Wszystkie ślimaczki smarjeumy jeszcze pozostałym masłem (ja posypałam jeszcze suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 30 min.  







Komentarze