500g szpinaku swieżego
250 g sera feta lub zastępczego Favita
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
olej do smażenia
pół kostki masła
Szpinak siekamy lekko na drobniejsze kawałki, podsmażamy czosnek i dodajemy szpinak, kiedy szpinak zmniejszy objętość, chwilkę podduszamy pod przykryciema potem odparowujemy bez przykrycia. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.
Szpinak mieszamy z pokruszonym serem. Rozpuszczamy masło. Płaty ciasta filo smarujemy przy pomocy pędzelka masłem i na jeden brzeg nakładamy porcję szpinaku z serem. zawijamy w rulon i skręcamy ślimaczka. Układamy z brytfance. Wszystkie ślimaczki smarjeumy jeszcze pozostałym masłem (ja posypałam jeszcze suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na ok 30 min.
Komentarze
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.